Internationaal aan de top

Nederlands kalfsvlees is over de hele wereld een gewild product. Consumenten kopen het omdat het lekker is en omdat ze weten dat de kwaliteit en de veiligheid gegarandeerd zijn. Medewerkers in de hele keten van voerleverancier en kalverhouder tot en met vleesverwerker verstaan hun vak en zorgen dat het Nederlandse kalfsvlees van de beste kwaliteit is.

Internationaal loopt Nederland voorop met eisen aan het houden van de kalveren en aan het product kalfsvlees. De vleeskalversector stelt aan zichzelf vaak hogere eisen dan de nationale en Europese wet voorschrijven. De ondernemers spelen ook in op maatschappelijke opvattingen, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn. Alleen zo slaagt de Nederlandse sector erin haar voorsprong vast te houden.

Het is niet toevallig dat Nederland zo’n vooraanstaande positie inneemt als producent van kalfsvlees. In dit zuivelland bij uitstek worden ieder jaar circa 1,5 miljoen kalveren geboren. De helft hiervan zijn stiertjes. Die gaan na veertien dagen bijna allemaal naar gespecialiseerde vleeskalverhouderijen om daar verder op te groeien. En, omdat een boer niet ieder jaar haar veestapel met de helft kan uitbreiden wordt een aantal van de (vrouwelijke) kalveren ook bij de kalverhouderijen in groepen gehouden.