vee04_2138_klein.jpg
Het voer voor de kalveren moet goed en veilig zijn. Daarom voldoet het aan strenge normen.

Uitsluitend goede voeding voor het kalf

Het Nederlandse kalfsvlees heeft een bijzonder hoge vleeskwaliteit. Dit komt vooral door de goede voeding die de dieren krijgen. Het voer voor kalveren bestaat voornamelijk uit kalvermelk. Daarnaast krijgen ze vezelrijke voeding, zoals maïs of meergranenmix. Zo krijgen de kalveren steeds alle voedingsstoffen die zij nodig hebben, in een optimale samenstelling. Maar het voer moet ook lekker zijn, want alleen dan eten de kalveren het en groeien ze er dus goed van.

Daarnaast moet het voer altijd veilig zijn. Ingangscontrole van grondstoffen, procescontrole en uitgangscontrole van het voer is standaard in de diervoedersector. Hierbij wordt gewerkt volgens de normen van de Code voor Good Manufacturing Practices (GMP). Met deze code wordt voldaan aan de normen voor HACCP, de standaard voor kwaliteitsbeheersing in de voedingsmiddelenindustrie. Diervoeder is uiteindelijk immers een grondstof voor de productie van voedingsmiddelen voor de mens.

Ook strenge controles voor kalvermelkpoeder
Eén van de belangrijkste onderdelen van het dieet van de meeste kalveren is natuurlijk kalvermelk. Dit wordt gemaakt van kalvermelkpoeder. Uiteraard wordt de productie van dit poeder streng gecontroleerd. Er worden hoge eisen gesteld aan de grondstoffen. Voordat de grondstoffen worden verwerkt, wordt er op het productiebedrijf een monster genomen en geanalyseerd in een laboratorium. Bij goedkeuring worden ze pas vrijgegeven voor verwerking. Het productieproces van kalvermelkpoeder is volledig geautomatiseerd. Dit is een garantie voor constante kwaliteit van elk kalvervoederpakket. Elk pakket wordt bovendien voorzien van een track & trace-label. Zo kan op elk gewenst moment de herkomst van de grondstoffen worden bepaald.

Voeding via de computer

Elk kalf krijgt precies de hoeveelheid voeding die het nodig heeft. Naast de essentiele voedingstoffen in kalvermelk, leven de kalveren op ruwvoer. Dit is goed voor de ontwikkeling van de voormagen en de voedselvertering van het kalf. Ze gaan er ook van herkauwen. Wanneer een kalverhouder grote groepen kalveren houdt, soms van wel 60 dieren, verdelen ze de voeding via een ingenieus computersysteem. Deze computer bepaalt precies de hoeveelheid voer die het kalf nodig heeft.