KALF_014.JPG
De kalverhouderij is een natuurlijk gevolg van de zuivelproductie. Zonder kalveren gaan koeien geen melk geven.

De eerste weken van een kalf

Wanneer een koe een kalf ter wereld brengt, geeft de koe in de eerste dagen voedingsrijke melk voor het kalf, biest. Het is belangrijk dat het kalf deze biest drinkt. Biest bevat voedingsstoffen en antistoffen tegen ziekten en verbetert dus de weerstand van het kalf. Na enkele dagen wordt de biest gewone melk en kan de boer de koe weer gaan melken.

Leefomstandigheden op de kalverhouderij
Kalveren van verschillende melkveebedrijven komen samen op een kalverhouderij. Ze blijven hier totdat ze ongeveer zeven tot twaalf maanden oud zijn. De eerste paar weken worden de kalveren apart gehouden. Zo kan de boer goed toezicht houden op de gezondheid en het eet- en drinkgedrag van het kalf.

Na die eerste weken worden de kalveren in groepen van gemiddeld acht bij elkaar geplaatst. Runderen zijn kuddedieren, dus voor kalveren is het fijner om met elkaar in een groep te leven zodra dat kan. De kalveren worden gehouden in ruime, lichte stallen met drinkvoorzieningen. In de stal kunnen ze rondlopen of lekker tegen elkaar aan gaan liggen.

Het menu van een kalf
Kalveren krijgen twee of drie keer per dag kalvermelk, boordevol essentiĆ«le voedingsstoffen. De ingrediĆ«nten van de kalvermelk komen voor een belangrijk deel uit de zuivelindustrie. De kalverhouder koopt dit in de vorm van kalvermelkpoeder, waar hij alleen nog maar warm water aan toevoegt. In het poeder zitten de voedingstoffen die het kalf nodig heeft, zoals vitamines, vetten en eiwitten. Kalveren krijgen daarnaast ook ruwvoer.